Skip to main content

Hoe draag jij je steentje bij aan de Rouwrevolutie als professional?

Voor professionals om samen het taboe rondom rouw en verlies te doorbreken.

De dood: Een natuurlijk onderdeel van het leven

Het symposium “Doodnormaal” nodigt professionals uit om samen een belangrijke stap te zetten in het normaliseren van de dood en het rouwproces. De dood is geen ziekte op zichzelf, maar de impact ervan kan diepgaand zijn, niet alleen op individuen maar ook op hun omgeving. Bij “Doodnormaal” erkennen we dat rouw een natuurlijk onderdeel is van het menselijk bestaan, en dat het begrip en de ondersteuning die we bieden van cruciaal belang zijn voor het herstel en de veerkracht van rouwenden.

“Doodnormaal” vertegenwoordigt meer dan een symposium; het is een beweging naar een meer empathische en begripvolle wereld. We dromen van een rouwrevolutie. We nodigen alle professionals uit om deel te nemen aan dit essentiĂ«le gesprek en samen te werken aan een gemeenschap waarin rouw en verlies niet langer in de schaduw hoeven te staan, maar een integraal onderdeel worden van ons begrip van wat het betekent om mens te zijn.

Of je nu een werkgever, hulpverlener of zorgprofessional bent, “Doodnormaal” biedt een unieke gelegenheid om je expertise te vergroten en je professionele vaardigheden te verfijnen in een ondersteunende omgeving.

Inspirerende lezingen

Twee aansprekende hoofdsprekers
Manu Keirse spreekt over ‘Het landschap van de rouw’
Sander de Hosson over ‘Zelfzorg als professional’

Verdiepende seminars

Neem deel aan interactieve sessies die dieper ingaan op praktische strategieën en wetenschappelijk onderbouwde methoden om rouwende families effectief te begeleiden.

Netwerkmogelijkheden

Ontmoet en netwerk met gelijkgestemde professionals, bouw waardevolle connecties en deel ervaringen uit het werkveld.

Locatie: Achmea Congrescentrum Zeist

9.30 – ontvangst

10.00 – start programma

16.00 – einde programma

€149,-*

Gratis ticket voor Rouwkost netwerkleden

Aansluitend is er gelegenheid om verdiepend kennis te maken onder het genot van een hapje en een drankje.

*Is dit bedrag te hoog voor je en wil je er wel graag bij zijn? Neem contact op, zodat we samen kunnen kijken wat we kunnen doen.

Accreditatie

Geaccrediteerde punten:

KNOV : 5

KCKZ : 4.5

Verpleegkundig specialisten : 5

V&V en Register zorgprofessionals : 5

NAVU : 3

Dit symposium is een samenwerking van CNV, De christelijke Zorgverzekeraar & Stichting Rouwkost.

Manu Keirse is een vooraanstaand Belgische psycholoog en expert op het gebied van rouw en verlies. Hij heeft tientallen jaren ervaring in het begeleiden van mensen die met verdriet en verlies omgaan. Keirse heeft zich gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van rouw en verliesverwerking en is bekend om zijn empathische en wetenschappelijk onderbouwde benadering. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder belangrijke werken over rouwverwerking, die veelal worden gebruikt door zorgprofessionals. Keirse is een veelgevraagd spreker en deelt zijn kennis op het gebied van rouw in zowel zorginstellingen als bij symposia.

Sander de Hosson is een ervaren longarts die sinds 2012 werkzaam is in het Wilhelmina Ziekenhuis. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor het verbeteren van de palliatieve zorg en speelt hierin een actieve rol door het organiseren van symposia en lezingen. Zijn werk richt zich niet alleen op medische zorg, maar ook op leiderschap, wetenschappelijk onderzoek, en de relatie tussen lifestyle, gezondheid en zorg.

Daarnaast is Sander de Hosson een gewaardeerde spreker in de (gezondheids)zorg en heeft hij verschillende leerboeken geschreven over het vak van longgeneeskunde en palliatieve zorg. Zijn expertise en ervaring maken hem een autoriteit op het gebied van zorgverbetering en het bevorderen van de kwaliteit van leven voor patiënten, vooral in de palliatieve fase.

Rouw op de werkvloer

Anneke Scheurink

Elk jaar krijgen meer dan 150.000 mensen in Nederland te maken met verlies, en tegelijkertijd blijft het leven doorgaan. Voor veel mensen is werk een belangrijke factor in het rouwproces, maar het kan ook een extra belasting zijn. Hoe ga je als leidinggevende of collega om met een rouwende mede-werker? Wat helpt en wat niet? In dit seminar worden praktische tips en do’s en don’ts gedeeld die leidinggevenden en collega’s kunnen inzetten om een rouwende medewerker te ondersteunen.

Rouw en verlies bij kinderen: Zij zijn er ook nog!

Bianca Krol

Rouw bij kinderen is vaak moeilijk te herkennen, omdat zij rouwen op een andere manier dan volwassenen. Hoe kun je als ouder, leerkracht of zorg-professional kinderen ondersteunen bij verlies? In dit seminar worden prak-tische handvatten en inzicht geboden in hoe je kinderen kunt helpen rouwen. Aan de hand van voorbeelden en werk-vormen wordt besproken hoe je kinderen een veilige ruimte kunt bieden voor hun rouwproces.

De pijn van rouw: Lichamelijke klachten bij rouw

Mark Pul

Rouw is niet alleen een emotionele ervaring, maar heeft vaak ook een fysiek effect op het lichaam. In dit seminar wordt besproken welke lichamelijke klachten kunnen optreden tijdens het rouwproces. Er wordt inzicht geboden in hoe rouw zich in het lichaam manifesteert en welke medische en emotionele steun mogelijk is.

Mannen en rouw: De impact van zwangerschapsverlies op vaders

Stephanie Bergman & Ramon van Loon

Hoewel de impact van zwangerschaps-verlies vaak vanuit het perspectief van de vrouw wordt bekeken, is het ook voor mannen een ingrijpende gebeurtenis. In dit seminar wordt ingegaan op de rouw-ervaring van mannen na zwanger-schapsverlies. Er wordt aandacht besteed aan de rol van vaderschap, de emotionele verbondenheid met het ongeboren kind en hoe vaders omgaan met rouw.

Wat kun je doen voor een collega die een miskraam meemaakt?

Miriam van Kreij

Als professional tref je ook vrouwen en mannen met een miskraam of abortus. Of verlies in fertiliteit trajecten. Misschien gaat het om je collega, je medewerker of client. Wat kun je dan zeggen of doen, wat ze helpt? In dit seminar krijg je praktische handvatten, zodat je van betekenis kunt zijn. Dat maakt dat mensen beter kunnen functioneren, thuis en op het werk. 

Cultuursensitief werken met nabestaanden

Daan Westerink

In onze steeds diverser wordende samenleving is het van cruciaal belang om als zorgverlener rekening te houden met de culturele achtergrond van mensen, ook bij het begeleiden van nabestaanden. Cultuursensitieve rouwzorg respecteert de culturele achtergrond en gewoonten van nabestaanden en sluit aan bij hun leefwereld. Tijdens het seminar krijg je naast kennis over rouw in verschillende culturen, ook handreikingen hoe jij als zorgverlener je eigen ideeën over hoe rouwen hoort te gaan, kunt loslaten. Je leert hoe je open kunt staan voor andere manieren van denken en doen, zodat je beter aansluit bij de mensen die je begeleidt.
Daan Westerink deelt naast haar kennis als rouwdeskundige, pedagoog en als docent bij de bachelor Pedagogiek en bij de Minor Rouw bij Hogeschool Utrecht, ook graag haar passie voor het begrijpen van mensen en hun verhalen en rituelen. Ze was o.a. betrokken bij de rouwzorg aan nabestaanden van de aanslag op vlucht MH17, bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië en adviseerde ze de overheid bij de ondersteuning van weeskinderen.
Tijdens dit seminar neemt ze je mee op een  ontdekkingsreis door de wereld van rouw en verlies, waarbij zij de nadruk legt op de kracht van verbinding en empathie.

Jongeren in rouw

Margreet Kersten & Jantiene Vos

Hoe kun jij er als professional en/of omstander, familie zijn voor die tiener. Een tiener die gevoelens ĂŒberhaupt al moeilijk vind om te herkennen en benoemen. Die in een fase van zijn/haar leven zit waar ze langzaam van kind zijn naar volwassenheid groeien, met alles wat daarbij hoort. En dan ook nog met verlies te maken krijgt.

Doodnormaal

Dit symposium biedt een uitstekende gelegenheid om niet alleen kennis op te doen, maar ook om in gesprek te gaan met collega’s en professionals uit het vak. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en discussie.

Presentaties van enkele lezingen zijn op te vragen via info@rouwkost.nl

Contact

info@rouwkost.nl voor algemene vragen

netwerk@rouwkost.nl voor vragen over het Rouwkost Netwerk