Skip to main content

WereldLichtjesDag

WereldLichtjesDag

Ieder jaar op de 2e zondag in december is het WereldLichtjesDag. Wereldwijd komen mensen dan bij elkaar om overleden kinderen te herdenken.

Op deze dag organiseert stichting Rouwkost een bijzondere event voor ouders die hun kind(eren) moeten missen. Tijdens deze dag bieden we een prachtig afwisselend programma aan voor het hele gezin. Een dag waarin ruimte is om op een ontspannen manier elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en te herdenken.

Terugblik Wereldlichtjesdag 2023


PROGRAMMA 2023

13.00uur   Inloop
13.30uur   Plenair Programma
met o.a. Daan Westerink, muziek van Anja Dalhuisen, ervaringen en herdenken
15.00uur   Seminar & Workshops
15.45uur   Korte pauze
16.15uur    Seminar & Workshops
17.00uur   Pauze met ontmoeting en stands
18.30uur   Plenair Programma
met o.a. de Zandkunstenares, muziek van Anja Dalhuijsen en de herdenking
20.00uur  Einde


Zandkunstenares
Rosa van der Vijver gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en laat op een betoverende wijze allerlei tekeningen verschijnen. De Zandkunstenares verzorgt een onvergetelijk visueel spektakel; een schouwspel tussen licht en donker, waarbij humor, ontroering en verwondering centraal staan.

Daan Westerink
Daan Westerink (1968) verloor op 14-jarige leeftijd haar moeder. Negen jaar later werd haar vader ziek. In 2000 stierf ook hij. Daan werd journalist en pedagoog maar bleef haar hele leven gefascineerd door de manier waarop mensen verder gaan na een verlies. Ze schreef er verschillende boeken over, specialiseerde zich in jongeren en rouw en begeleidde zowel jongeren, volwassenen als echtparen en gezinnen die te maken kregen met verlies.

Anja Dalhuisen
Anja Dalhuisen schreef het lied ‘Allermooist’ toen ze zwanger was van haar zoon Boris, niet wetende dat ze hem al zo snel zou moeten loslaten. Met 39 weken zwangerschap overleed hij plotseling in haar buik. Anja zingt met passie en kwetsbaarheid en deed o.a. mee aan de tv-programma’s  The Voice en Beter than Ever.

Seminars
Rouw & Werk | door Esther van Apeldoorn
Na het overlijden van je kind, is niets meer hetzelfde. De eerste stap naar je werk komt er op een moment aan. Wat kan dan moeilijk zijn? Welke klachten kunnen je werk beïnvloeden en hoe kan je daar mee omgaan? Waardoor ervaart meer dan 50% van de mensen minder begrip van de werkgever? Esther van Apeldoorn is gespecialiseerd in ‘rouw en werk’ en wil graag met jou hierover in gesprek.

Rouw & Relatie | door Mark en Jolanda Winkelman
Mark en Jolanda kennen het verlies van een dochter. Ze gingen allebei anders om met de rouw om hun dochter. Zij had behoefte aan een luisterend oor; hij kreeg zijn gedachten op orde door met zijn handen te werken. Hoe steunden ze elkaar ondanks of juist dankzij deze verschillen?! Tijdens dit seminar vertellen ze hierover en is er ruimte om het eerlijke gesprek te voeren over rouw en je relatie.

Rouw & Kinderen | door Simone Beijer
Simone Beijer is uitvaartverzorger en geeft opleidingen aan professionals over kinderen en rouw. Ze schreef o.a. het boek ‘Doodeenvoudig’ n.a.v. het verlies van haar eigen zoon Stan, en het kinderboekje “Als je dood gaat verhuis je”. Tevens heeft zij de podcast “Leven naast de dood”. In dit seminar is er ruimte voor interactie, voor ervaringsverhalen en vragen. Waar kan je als volwassene het verschil maken voor een kind wat rouwt? Wat zijn de do’s en dont’s? Ook zullen er een aantal werkvormen voorbijkomen, die eenvoudig met kinderen te doen zijn zodat ze meer gaan begrijpen over wat dood nu eigenlijk is.

Rouw & Geloof | door Willem Tukker
 “Jezus huilde…” . Aan de hand van de kortste tekst in de bijbel wil Willem de mensen meenemen in waarom Jezus huilde en hoe onze tranen van betekenis zijn. Door zijn eigen verhaal en vanuit bijbels perspectief wil hij graag laten zien hoe geloof en rouw samen gaan en van daaruit ook ruimte geven voor gesprek.

Rouw &  Ziekte | door Hilde van Dijk | Stichting Als kanker je raakt
Leven na verlies door een ziekte. Hoe ga je verder? We willen met elkaar nadenken over ‘Leven na verlies’. Erkenning, herkenning? Rondom gerichte vragen samen nadenken wat helpend kan zijn in ons verdriet.

Zwanger na verlies | door Esther Cozijnsen
Als je een kindje bent verloren in de zwangerschap, is een volgende zwangerschap vrijwel nooit onbevangen. Je hebt ervaren dat je je kindje kunt verliezen en dat laat diepe sporen achter. Angst en spanningen staan vaak in de weg om een nieuwe zwangerschap aan te gaan en/of om in een nieuwe zwangerschap te ontspannen en te verbinden met het nieuwe kindje. Wat is ervoor nodig om dit weer aan te kunnen/durven? Wat kun je doen om te ontspannen en weer meer vertrouwen te krijgen? In dit seminar vertel Esther jou daar graag over!

Rouw ik wel goed? | door Amber Arlar
Een van de meest gestelde vragen na het verliezen van bijvoorbeeld een ouder of een kind. Na het verliezen van een kind rouwen partners vaak heel anders en dat zorgt regelmatig voor onzekerheid. “Doe ik het wel goed?” Een goed of fout bestaat volgens mij niet, maar rouw heeft wel beweging nodig. Hoe dan? Daar gaat dit interactieve seminar over.

De impact van een miskraam | door Nicolien Scholten
Een workshop voor koppels die een kindje vroeg in de zwangerschap zijn verloren. We staan stil bij de impact van een miskraam en bij de emoties die vaak worden weggedrukt. We gaan met elkaar in gesprek over het stille verdriet en delen ervaringen.

Workshop
Workshop Kintsugi | door Tannie Blankenstijn | Stichting Als kanker je raakt
Tijdens de Kintsugi-workshop gaan we keramiek breken waardoor er gebroken stukken ontstaan. Deze gebroken stukken staan symbool voor onze verlieservaringen. Door de stukken weer aan elkaar te plakken met goudlijm krijgen we een kunstwerk. Juist door de imperfectie en littekens niet te verbergen, vertellen we hoe een impact dit verlies op ons leven heeft. Jouw gebroken hart mag zichtbaar worden en zichtbaar blijven.

Breakout
Tevens zijn er diverse breakoutgesprekken die specifiek zijn voor lotgenoten, zoalsGrootouders’, ‘Suïcide’, ‘Tweelingen’, ‘Pappa’s rouwen ook’ etc.

Kinderprogramma
Voor de kinderen tussen 3-12 jaar zal er tijdens het middagprogramma een volledig programma worden aangeboden en ‘s avonds zal er een vrij programma zijn waarbij kinderen kunnen kiezen waar ze aan deelnemen. Vrijwilligers met ervaring in kinderwerk zullen hier een bijzondere dag met de kinderen beleven, waarin ook liefdevolle aandacht zal zijn voor de kinderen die een broer/zus missen.

 


Partners Wereldlichtjesdag Rouwkost-event 2023
Jaarbeurs Utrecht | Stichting Als Kanker Je Raakt | Ik Mis Je


Terugblik Wereldlichtjesdag 2022

Praktische informatie

WatInfoLink
Organisatie

Stichting Rouwkost

Locatie

Jaarbeurs Supernova | Jaarbeursplein 6 | 3521 AL | Utrecht

Route + OV
Kosten

Kinderen t/m 12 jaar gratis | € 9,95 vanaf 12 jaar per persoon | gratis voor Vrienden van Rouwkost

Tickets
Wanneer

Zondag 10 december 2023

Tijd

13.00 – 20.00 uur incl. kinderprogramma

HELP MEE

Elke ouder heeft recht op ondersteuning na het verlies van hun kind(eren). In een periode van rouw is het fijn als er een luisterend oor is en er praktische hulp geboden wordt. Stichting Rouwkost is er voor ouders om hen hierin te ondersteunen. Wil je ook andere pappa’s en mamma’s in hun rouwproces ondersteunen? Overweeg dan onze stichting te steunen in haar missie.

BLIJF OP DE HOOGTE, SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Naam(Vereist)

GEEN KIND IS ZO AANWEZIG
ALS HET KIND DAT WORDT GEMIST