Skip to main content

De Parelkoffer

De Parelkoffer

Je ontvangt deze parelkoffer omdat je iets vreselijks hebt meegemaakt. Het kind waar je zoveel van houdt is overleden. Het kindje waar je zo naar hebt uitgezien of het kind waar je zoveel kostbare herinneringen aan hebt, is niet meer op deze wereld. We vinden het heel erg dat je dit is overkomen. We weten uit ervaring wat je doormaakt en dat het rouwproces om je kind enorm rauw, pijnlijk en eenzaam kan zijn. Met de parelkoffer willen we je hierin ondersteunen. Je vindt er allerlei spullen en informatie in die jou, je partner en je gezin kunnen helpen bij het verweven van het verlies in je leven.

De Parelkoffer als leidraad, gevuld met tastbare herinneringen,
inzichten en praktische tools.


Presentatie Parelkoffer | 25 oktober 2024 | 14.00-15.30u | Congrescentrum in Zeist
Klik hier om je aan te melden


Voor wie is de Parelkoffer?
Met grote zorg en liefde hebben we de parelkoffer samengesteld. Vanuit de ervaring van andere ouders en professionals hebben we geprobeerd zoveel mogelijk items en informatie te verzamelen waar je echt iets aan hebt. We moedigen je aan om de parelkoffer na een overlijden zo snel mogelijk te openen, omdat het een aantal artikelen bevat waar je al op de eerste dagen na het overlijden iets mee kunt, zoals een setje om voetafdrukjes van je kind te maken en een magazine met artikelen over bijvoorbeeld opbaren, de uitvaart en het maken van herinneringen, etc.

Met de inhoud van de parelkoffer willen we alle ouders van een overleden kind steunen. De inhoud van de koffer is geschikt voor het overlijden van een kind vanaf de conceptie tot ongeveer achttien jaar. Daarom moedigen we je ook aan om die dingen uit de koffer te gebruiken waar jij op dit moment of later iets mee kunt. Voel je helemaal vrij om te gebruiken wat jij wilt en wanneer je dat wilt. Alles mag, niets moet.

De Parelkoffer moet allesomvattend én overzichtelijk zijn.


Wat zit er in de parelkoffer?

De parelkoffer is met linnen bekleed. Als je de klep opent, zie je de tekst: ‘In liefdevolle herinnering aan … ‘. Voel je vrij hier de eventuele naam van je overleden kind op te schrijven en de koffer als bewaardoos te gebruiken, bijvoorbeeld voor (echo)foto’s, kaartjes, tekeningen, knuffels, kleertjes en andere herinneringen.

 • Informatief Magazine ‘Rouwkost’
  De artikelen in dit magazine helpen je navigeren in het ruwe landschap van rouw. Het staat vol met artikelen van professionals en ervaringsverhalen van andere ouders. Sommige artikelen helpen je wellicht meteen op weg met een aantal praktische zaken, terwijl andere artikelen vooral bedoeld zijn voor een later moment in je rouwreis. Sla vooral even de eerste pagina’s op voor de inhoudsopgave en de introductie, zodat je een indruk hebt van de inhoud.
 • Boek: ‘Memories’
  De ervaring leert dat veel gebeurtenissen uit de eerste weken na een verlies niet altijd goed worden opgeslagen. Dit invulboekje helpt je om deze moeilijke en ook kostbare herinneringen te noteren. Het is bedoeld voor mamma’s, pappa’s, maar eventueel ook voor een verloskundige, uitvaartondernemer of leerkracht.
 • Stempelsetje
  Als je kindje is overleden maar er nog geen uitvaart is geweest, kun je met deze set hand-, vinger- of voetafdrukjes maken. Er zit een instructie bij hoe het werkt. Goed om te vermelden is dat de voetjes en handjes van je kindje niet vies worden bij deze methode. Bij de stempelset hoort een houten standaardje met daarbij een kaarsje en een doorzichtig buisje waarin je een haarlokje kunt doen, maar je kunt er ook een droogbloemetje in doen.
 • Doe-boek voor broertjes en/of zusjes
  Bij rouw is het goed om ook eventuele andere kinderen in het gezin te betrekken. Met dit boek helpen we broertjes en zusjes in de basisschoolleeftijd dingen op te schrijven om te begrijpen en woorden te geven aan wat er is gebeurd. In de koffer vind je nog twee losse artikelen die horen bij een opdracht uit het doe-boek.
 1. Parelschijfjes: De Parelschijfjes zijn bedoeld om broertjes of zusjes te helpen bij het woorden geven aan hun emoties en het gesprek met hen aan te gaan. Elke emotie heeft een bepaalde kleur.
 2. Bellenblaas: In het doe-boek staat een opdracht wat je hiermee kunt doen.
 • Gesprekskaartjes
  Gerubriceerd per thema zijn deze gesprekskaartjes een mooi hulpmiddel om in gesprek te komen met je partner, andere kinderen of je omgeving over het verlies van je kind en de invloed van rouw op je leven.
 • Kaartje met vijf armbandjes
  Deze speciale armbandjes kun je per gezinslid dragen om je zo samen verbonden te weten met jullie overleden kind, broertje of zusje.
 • Knuffeltjes
  Op het labeltje van deze knuffeltjes staat: ‘Voor altijd verbonden’. Je kunt bijvoorbeeld een knuffeltje in het mandje of de kist doen van je overleden kind en het andere zelf bewaren. Uiteraard mag je ook iets heel anders bedenken.

Doeboek Parelkoffer

Waarom zou ik de Parelkoffer willen hebben?

De Parelkoffer draagt zorg voor:

 • Een compleet overzicht van informatie rondom het overlijden van je kind en het rouwproces.
 • Een leidraad om het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden
 • Inzicht in wat je wel en niet moet regelen of doen
 • Ervaringsverhalen die bijdragen aan het begrijpen van het proces van partners onderling
 • Het gevoel dat je er niet alleen voor staat
 • Het zetten van de stap naar het ‘nieuwe’ normaal
 • Tools om het gesprek als partners aan te gaan
 • Kinderen en jongeren leren dat emoties er mogen zijn en hoe ze hiermee om kunnen gaan
 • Kinderen en jongeren komen in hun eigen kracht te staan en worden zij veerkrachtiger en weerbaarder

 

De Parelkoffer is vanaf het najaar 2024 beschikbaar.

Wil je als organisatie/ziekenhuis de Parelkoffer beschikbaar stellen aan ouder? Neem dan contact met ons op via info@rouwkost.nl of vul het contactformulier in


Aanmelden Presentatie Parelkoffer

Vrijdag 25 oktober | 14.00-15.30u met afsluitende borrel | Congrescentrum Zeist (Indidueel aanmelden noodzakelijk)

Naam(Vereist)

 

HELP MEE

Elke ouder heeft recht op ondersteuning na het verlies van hun kind(eren). In een periode van rouw is het fijn als er een luisterend oor is en er praktische hulp geboden wordt. Stichting Rouwkost is er voor ouders om hen hierin te ondersteunen. Wil je ook andere pappa’s en mamma’s in hun rouwproces ondersteunen? Overweeg dan onze stichting te steunen in haar missie.

BLIJF OP DE HOOGTE, SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Naam(Vereist)

GEEN KIND IS ZO AANWEZIG
ALS HET KIND DAT WORDT GEMIST