Skip to main content

Profiel Rouwkost Maatje

Jolanda Winkelman

  • Gouda, Nederland
  • Vrouw
  • 50
Woont In Gouda – Getrouwd met Mark – moeder van Eva (2010), Julia (*14-8-2012- † 21-8-2012)- Wetenschappelijk onderzoeker – Christen – hobby’s: taarten bakken, zeilen, schilderen
Founder & Personal Trainer

Achtergrond

De week voor de 20 weken echo was ik voor mijn werk op reis in Israël. Ik zat in mijn bikini aan de dode zee en dacht :”als dit maar niet mijn laatste onbezorgde reis is”. De zwangerschap verliep tot op dat moment probleemloos en niets wees erop dat er iets mis kon gaan. Toch had ik die gedachte. Slechts 3 dagen later bleek dat het hart, de slokdarm en de maag bij Julia onvolledig aangelegd waren. De afwijkingen konden wijzen op het syndroom van Down, wat 12 weken later met een vruchtwater punctie werd bevestigd. In de weken die volgende hadden we nog hoop dat Julia met een reeks aan operaties zou kunnen leven; dat we aan de wereld konden laten zien dat ze er mocht zijn. Julia werd met 38 weken zwangerschap geboren, maar al snel bleek dat de afwijkingen zo groot waren dat ze na een week is overleden. De roller coaster waarin je beland is onbeschrijflijk. Enerzijds de zorg voor onze dochter Eva (toen 2 jaar) en anderzijds het verdriet, de rouw en keuzes die je moet maken rondom de begrafenis. De wereld draaide door maar onze wereld stond letterlijk stil. Ik haal steun uit de wetenschap dat Julia in de hemel is en het daar nu heel goed heeft, maar we blijven haar missen.

 

Ik doe mee aan het maatjes programma omdat ik zelf heb gemerkt, hoe fijn het is om te kunnen praten over je overleden kindje, haar/zijn naam te noemen, met iemand te kunnen praten die hetzelfde heeft meegemaakt en die je met een half woord begrijpt. Ik wil jou steunen in je verdriet als je je kindje mist en niet weet waar je met je verdriet heen moet. Naast je lopen in de moeilijke tijd waar je door heen gaat. Gewoon laagdrempelig dingen uitwisselen tijdens een wandeling, onder het genot van een cappuccino of met een video call als je wat verder weg woont.

Jolanda Winkelman