Skip to main content

Het rouwproces

Als je als ouder een kind verliest, kan dat heel heftig en ingrijpend zijn. Je krijgt te maken met hevig verdriet en een intense rouwperiode. Wanneer je rouwt om je kind kan dit, net als bij andere verlieservaringen, gepaard gaan met heftige rouwsymptomen. Eén van de symptomen die juist bij het verliezen van een kind vaak voorkomt is een schuldgevoel. Je voelt je als ouder verantwoordelijk voor je kind en wanneer hem of haar verliest kan jou een schuldgevoel bekruipen.

Je bent verdrietig, maar toch gaat het leven genadeloos verder. Wanneer er binnen het gezin nog andere kinderen zijn, vragen die ook om aandacht en is het belangrijk hen ook te begeleiden bij hun rouwproces. Het kan zijn dat het verdriet nooit verdwijnt, maar uiteindelijk geef je het een plek. Hoe ga je om met het verlies? En wat als het in je eentje niet lukt om het verlies een plek te geven?

Er is niet één standaard manier om het verlies te verwerken. De rouw die je ervaart na het verliezen van een kind kan heftiger zijn dan bij andere verlieservaringen. Als het alleen niet lukt, kan een gespecialiseerde psycholoog je verder helpen bij dit proces

 

Wat is rouw?

Het verliezen van een kind is waarschijnlijk de meest hartverscheurende ervaring die een ouder kan meemaken. Het verlies voelt vaak ondraaglijk en het rouwproces kan zwaar en complex zijn. In deze moeilijke tijd kan het helpen om te begrijpen hoe rouwen werkt en wat je kunt verwachten, hoewel iedereen op zijn eigen manier rouwt.

Wat is rouwarbeid?

Rouwarbeid betekent dat je actief bezig bent met het verwerken van het verlies. Dit is niet alleen emotioneel, maar ook mentaal en soms zelfs fysiek zwaar. Het verlies van een kind brengt vaak intense emoties met zich mee: verdriet, woede, schuldgevoel, of een gevoel van zinloosheid. Het kost tijd en energie om met deze gevoelens om te gaan en een manier te vinden om verder te leven zonder je kind. Het is belangrijk te weten dat er geen “juiste” manier is om te rouwen, en dat het rouwproces voor iedereen anders verloopt. En dat is hard werken, vandaar dat we spreken van rouwarbeid

Rouwtaken: vier stappen in het rouwproces

Psychologen hebben geprobeerd het rouwproces in kaart te brengen, en een van de modellen die vaak gebruikt wordt is dat van William Worden. Hij beschrijft rouwen als een proces dat uit vier “taken” bestaat. Het doorlopen van deze rouwtaken kan helpen om je verlies stukje bij beetje te verwerken. Hieronder lees je wat die taken inhouden en hoe ze relevant kunnen zijn bij het verlies van een kind.

  1. Het aanvaarden van de realiteit van het verlies
    Na het overlijden van een kind kan het moeilijk zijn om te accepteren dat dit echt gebeurd is. Je verstand kan misschien zeggen dat het waar is, maar je hart wil het niet geloven. Het kan voelen alsof je in een nachtmerrie zit waar je uit wilt ontwaken. Deze taak gaat over het geleidelijk accepteren dat je kind echt is overleden en dat dit de nieuwe realiteit is, hoe onwerkelijk en oneerlijk dat ook voelt.
  2. Het doorleven van de pijn en het verdriet
    De pijn van het verlies is intens en overweldigend. Het is normaal dat deze emoties je soms volledig overnemen. Dit is een noodzakelijk onderdeel van het rouwproces. Verdriet, maar ook andere gevoelens zoals boosheid, schuld of zelfs opluchting (als je kind lang ziek is geweest), kunnen je overvallen. Het doorleven van deze gevoelens, hoe moeilijk ook, is nodig om het verlies te verwerken. Probeer jezelf toe te staan te voelen wat je voelt, zonder oordeel.
  3. Aanpassen aan een leven waarin je kind er niet meer is
    Wanneer je een kind verliest, verandert je leven voorgoed. Je verliest niet alleen je kind, maar ook je rol als ouder zoals die was, en de toekomst die je voor ogen had. Het aanpassen aan een leven zonder je kind kan inhouden dat je nieuwe routines moet ontwikkelen, taken overneemt die je kind normaal deed, of manieren zoekt om om te gaan met lege momenten of stiltes in huis. Het kan ook betekenen dat je zoekt naar nieuwe betekenis in je leven of nieuwe manieren om ouder te zijn, zelfs in de afwezigheid van je kind.
  4. Je kind emotioneel een plek geven en de draad van het leven weer oppakken
    Deze laatste taak gaat over het vinden van een manier om verder te leven zonder je kind te vergeten. Dat kan heel moeilijk voelen, alsof je je kind loslaat als je weer begint te lachen, plezier maakt of nieuwe plannen maakt. Het betekent niet dat je kind minder belangrijk wordt, maar dat je op een nieuwe manier verdergaat. Je zult altijd een ouder van je kind blijven, en je herinneringen aan hem of haar zullen een speciale plek in je hart houden. Het gaat erom dat je je kind een blijvende, maar niet allesoverheersende plek geeft in je leven.

Het rouwproces is uniek

Het is belangrijk om te weten dat deze rouwtaken niet in een vaste volgorde worden doorlopen. Rouwen is geen lineair proces. Soms voel je dat je verder bent in je rouw, en op andere momenten lijkt het verlies weer net zo rauw als op de eerste dag. Er zijn geen tijdslimieten en geen ‘juiste’ manier om te rouwen. Het kan ook helpen om steun te zoeken bij anderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt of professionele begeleiding in te schakelen als je merkt dat je vastloopt in het rouwproces.

Het belangrijkste om te onthouden is dat rouwarbeid hard werken is en dat het tijd kost.

Welke emoties kan ik ervaren?
De emoties die je voelt kunnen overweldigend zijn en soms tegenstrijdig, en dat is normaal.
Het verlies van een kind brengt een storm van emoties met zich mee. Naast intens verdriet kun je boosheid voelen: op jezelf, op anderen, of zelfs op de wereld. Misschien voel je schuld, alsof je iets had kunnen of moeten doen om het te voorkomen, ook al is dat vaak niet terecht. Er kan ook een diep gevoel van leegte zijn, alsof een deel van jouzelf is weggenomen. Soms voel je je verdoofd, alsof je hart en hoofd niet meer weten hoe ze moeten reageren. Het is ook mogelijk dat je gevoelens hebt die je niet verwachtte, zoals jaloezie als je andere ouders met hun kinderen ziet. Weet dat al deze emoties erbij horen, hoe verwarrend ze soms ook kunnen zijn.
Wat als ik weinig voel?

Ons lichaam heeft een prachtig beschermingsmechanisme tegen overweldigende emoties, zoals die bij rouw voorkomen, zeker in het begin. Als je kind overlijdt, is dat een enorme schok. Je hoofd krijgt door dat je iets heel ergs overkomt, maar je hart voelt het nog niet helemaal. Die heftige emoties sijpelen vaak wat langzamer door, anders zou ons hart het niet eens aankunnen.Vaak gaat het hart namelijk in de loop van de maanden pas helemaal voelen wat het hoofd al langer weet. In onze samenleving hebben we eigenlijk geen rituelen meer na een uitvaart, terwijl ons hart dit vaak wel nodig heeft.

Het kan zijn dat ook na wat langere tijd de emoties gedeeltelijk of geheel uitblijven. Dan is het wellicht verstandig een rouwexpert te bezoeken en hierover in gesprek te gaan. Het is mogelijk dat je zelf onbewust emoties tegenhoudt omdat je als kind niet hebt geleerd je emoties te uiten. Als je vroeger geen emoties mocht tonen, is het goed mogelijk dat je het jezelf nu ook niet toestaat. 





De invloed van rouw op je relatie
In een tijd van zoveel pijn kan het moeilijk zijn om elkaar te vinden, en dat is begrijpelijk.
Het verlies van een kind kan een enorme impact hebben op je relatie. Jullie beiden rouwen, maar waarschijnlijk doen jullie dat op verschillende manieren. De een wil misschien veel praten, terwijl de ander zich terugtrekt en stil wordt. Dit verschil in rouwverwerking kan tot misverstanden of afstand leiden, zelfs als jullie allebei hetzelfde intense verdriet voelen. Soms voelt het alsof je je partner niet meer herkent, omdat jullie op totaal verschillende manieren met het verlies omgaan. Geduld en begrip voor elkaars manier van rouwen zijn dan ontzettend belangrijk, maar dat kan lastig zijn in zo’n moeilijke tijd. Professionele hulp zoeken of samen steun vinden kan helpen om elkaar weer te bereiken.
Pappa’s rouwen ook
Mannen ervaren ook diep verdriet, ook al tonen ze dat misschien niet altijd op dezelfde manier.
Bij het verlies van een kind wordt het verdriet van mannen soms minder opgemerkt, omdat er vaak een verwachting is dat zij “sterk” moeten blijven. Maar mannen voelen hetzelfde intense verlies, al uiten ze het soms anders. Ze kunnen zich bijvoorbeeld richten op praktische zaken om te proberen controle te houden, of ze trekken zich terug om hun emoties niet te tonen. Dat betekent niet dat hun rouw minder diep gaat. Het is belangrijk om te erkennen dat mannen net zo’n groot verlies hebben ervaren en dat ook zij de ruimte nodig hebben om hun verdriet te verwerken. Hun manier van rouwen is net zo waardevol en mag er ook zijn.
In de documentaire ‘Pappa’s rouwen ook’ gaan Wesley, Bjorn, Tom, Robbie en Bram in gesprek met elkaar om het kwetsbare en moedige verhaal te vertellen over hoe ze zijn omgegaan met het verlies om hun overleden kind(eren). Wat gebeurde er? En welke invloed heeft rouw had op hun relatie, emoties, gezin en de manier waarop ze voor zich zelf hebben gezorgd? Waar liepen ze in het dagelijks leven en op het werk tegenaan? Wat deed het verlies met de manier waarop ze nu in het leven staan? In deze documentaire krijg je als kijker een uniek kijkje in het rouwende vaderhart.
Wat is het duaal rouwprocesmodel?

Het Duaal Rouwprocesmodel  is een benadering van rouw die is ontwikkeld door de Nederlandse rouwdeskundige Stroebe en Schut. Dit model beschrijft hoe rouwenden voortdurend heen en weer bewegen tussen twee verschillende vormen van rouwverwerking: enerzijds gericht op het verlies en anderzijds gericht op herstel van het dagelijks leven.

In tegenstelling tot eerdere theorieën, die rouw vaak zagen als een proces dat in fasen of stappen plaatsvindt, benadrukt het duaal rouwprocesmodel dat rouwen geen lineair pad volgt. Het model laat zien dat mensen flexibel schakelen tussen het omgaan met het verdriet en het opnieuw oppakken van hun leven.

De twee hoofdaspecten van het duaal rouwprocesmodel:

  1. Verliesgerichte rouwverwerking
    Dit aspect richt zich op het verwerken van het verlies zelf. Hier gaat het om het ervaren van het verdriet, de pijn, de herinneringen aan de overledene, en het confronteren met de emoties die door het verlies worden opgeroepen. Verliesgerichte rouw omvat activiteiten zoals rouwen, het praten over de overledene, het voelen van leegte en het herbeleven van herinneringen.
  2. Herstelgerichte rouwverwerking
    Dit aspect draait om het herstellen van het dagelijks leven en de aanpassingen die nodig zijn om zonder de overledene verder te leven. Hierbij richt de rouwende zich op het vinden van nieuwe routines, het oppakken van verantwoordelijkheden, en het opbouwen van een nieuwe toekomst. Dit kan inhouden dat iemand opnieuw plezier leert ervaren, nieuwe sociale contacten opbouwt, of een andere zinvolle invulling aan het leven geeft.

Het pendelen tussen beide aspecten

Het unieke van het duaal rouwprocesmodel is dat het erkent dat rouwenden niet constant met één van deze twee aspecten bezig zijn. In plaats daarvan “pendelen” mensen tussen verliesgerichte en herstelgerichte rouw. Dit betekent dat iemand op het ene moment intens verdrietig kan zijn en op een ander moment weer bezig is met praktische of sociale taken die losstaan van het verlies.

Deze schommeling tussen rouwtaken geeft ruimte voor momenten van afleiding en rust, wat ook belangrijk is om niet volledig overweldigd te worden door het verdriet. Het model benadrukt dat het normaal is om niet continu bezig te zijn met het verlies, maar ook om ruimte te maken voor herstel en het oppakken van het leven.

Belang voor ouders van een overleden kind

Voor ouders die een kind hebben verloren, kan dit model verhelderend zijn, omdat het laat zien dat er geen “juiste” manier is om te rouwen. En dat je als partners met een verschillend aspect bezig bent. Sommige dagen kunnen volledig in het teken staan van het verlies, terwijl andere dagen zich meer richten op het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Het kan troost bieden te weten dat het oké is om niet altijd met het verlies bezig te zijn, zonder dat dit betekent dat je je kind vergeet.

De invloed van rouw op je lichaam

Rouwen kost heel veel energie. Het is hard werken, mentaal en fysiek. Het kan zich lichamelijk uiten in onder meer zware vermoeidheid, hoofdpijn of buikpijn en misselijkheid. Je kunt moeite hebben met eten, slecht slapen of erge nachtmerries hebben. Als het om verlies in de zwangerschap gaat of stilgeboorte moeten moeders daarbij ook herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Door het ontzwangeren kun je last hebben van allerlei ongemakken en je kunt stuwing krijgen, omdat de borstvoeding op gang is gekomen. Er zijn medicijnen om dit tegen te gaan en het dragen van een strakke beha kan de aanmaak van melk verminderen.

Concrete tips over het omgaan met emoties bij rouw
    1. Alle emoties mogen er zijn. Je mag voelen wat je voelt, ook gevoelens waar je je wellicht voor schaamt, zoals schuld, jaloezie, boosheid, etc.
    2. Als rouwende heb jij de regie. Jij mag bepalen hoe je rouwt en welke rol je anderen daarin laat spelen. Als je na een half jaar nog geen hele dagen kunt werken, dan kun je nog geen hele dagen werken. Wat een ander daarvan vindt of verwacht, is niet relevant. Je hoeft jouw rouw nooit te vergelijken met de rouw van een ander.
    3. Check bij jezelf voortdurend: wat heb ik nodig? Zorg voor jezelf en probeer alles bewust te doorleven. 

 

De invloed van rouw op je emoties

Vijf vaders uit het boek ‘Pappa’s rouwen ook’ kwamen bij elkaar om in gesprek te gaan over het verlies van hun kind(eren). In dit fragment zijn vaders aan het woord over de invloed van rouw op je emoties.

Dit fragment een onderdeel van het boek “Pappa’s rouwen ook” en is een productie van stichting Rouwkost.

Je staat er niet alleen voor!
Neem contact met een maatje op

Met het maatjesproject van Stichting Rouwkost bieden maatjes (gesprekspartners) aan waarmee je vrijblijvend in contact kunt komen om ervaring mee uit te wisselen.

  • Maatjes zijn zijn ervaringsdeskundigen en weten dus waar jij doorheen gaat
  • Zowel mannen, vrouwen als koppels zijn beschikbaar
  • Onze maatjes zijn verspreid over heel Nederland

Lees verhalen over