De uitvaart
Het regelen van een uitvaart van je eigen kind is een van de zwaarste en meest overweldigende dingen die je kunt meemaken. Toch moeten er in korte tijd veel beslissingen worden genomen.
De Wet op de Lijkbezorging regelt in Nederland de procedures rondom het begraven en cremeren van een overledene. Hierin staan onder andere bepalingen over de termijn waarbinnen een begrafenis of crematie moet plaatsvinden (meestal tussen de 36 uur en 6 werkdagen na overlijden), en welke stappen gevolgd moeten worden voor de uitvaart. De wet is bedoeld om het proces op een waardige en respectvolle manier te laten verlopen.
Voor baby’s die geboren zijn vóór een zwangerschapsduur van 24 weken (levend of levenloos) is deze wet niet van toepassing en is niets verplicht of verboden. Een uitzondering hierop is de situatie dat een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken langer dan 24 uur heeft geleefd. In dat geval is er wel begraaf- of crematieplicht.
Je kunt je kind begraven op een begraafplaats naar keuze, afhankelijk van de beschikbaarheid. Dit kan een gemeentelijke, kerkelijke of particuliere begraafplaats zijn. Sommige begraafplaatsen hebben ook speciale kinder- of sterrenvelden waar baby’s en kinderen begraven kunnen worden. Je kunt ook overwegen om je kind thuis te begraven, wat wettelijk mogelijk is, maar hiervoor is wel toestemming van de gemeente nodig.
Bij een kind wat geboren is voor 24 weken zwangerschap mag de baby mag ook begraven worden in eigen tuin of op een ander terrein, mits de eigenaar van dit terrein toestemming heeft gegeven. Het is goed om stil te staan bij de vraag wat er gebeurt als ouders gaan verhuizen en het huis waar de grond op staat verkocht wordt.
Als je besluit tot cremeren, zal je kind in het kistje of mandje worden verbrand tot een fijn as. Deze as kun je thuis bewaren, begraven of uitstrooien. Sommige ouders vinden het prettig om de urn met de as thuis te hebben en een speciale plek in te richten waar je een kaarsje kunt branden en andere herinneringen neerzetten. Een andere optie is het uitstrooien van de as op een plek die voor jou of voor je overleden kind van betekenis is. Je kunt ook een klein beetje as scheiden om bijvoorbeeld in een sieraad te verwerken. De as begraven kan ook. De meeste begraafplaatsen hebben een speciaal urnenveld. Vraag dit eventueel na bij de begraafplaats. Er geldt een wettelijke wachttijd van vier weken voordat de as opgehaald kan worden bij het crematorium. Bij een overleden baby onder de 24 weken geldt deze termijn niet en kun je de as vaak de volgende dag al ophalen.
Nee, het is niet verplicht om een uitvaartverzorger in te schakelen. Als ouder kun je ervoor kiezen om zelf de uitvaart te organiseren en de benodigde stappen te ondernemen. Echter, een uitvaartverzorger kan helpen bij veel van de administratieve en praktische zaken, zodat je meer ruimte hebt voor het rouwproces. Het kan een opluchting zijn om deze zware taak uit handen te geven aan iemand die hier ervaring mee heeft.
Het kiezen van een goede uitvaartverzorger begint bij het kijken naar iemand die je vertrouwen geeft en jouw wensen respecteert. Vraag naar ervaringen van anderen of zoek recensies. Het kan ook nuttig zijn om een paar uitvaartverzorgers te spreken voordat je een beslissing maakt. Let erop of ze begripvol zijn, naar je luisteren en bereid zijn om je te ondersteunen in de persoonlijke invulling van het afscheid.
Er zijn uitvaartverzorgers die gespecialiseerd zijn in kinderuitvaarten. Kijk voor een overzicht bij het kennisbankitem ‘nuttige ondersteuning’ of bij het Rouwkost Netwerk.
Wanneer je kind komt te overlijden rouw je niet alleen om het kind dat er niet meer is, maar ook om de herinneringen die je niet meer kunt maken. Toch kun je proberen de dingen die nog wel mogelijk zijn vorm te geven en deze dagen gebruiken om tastbare herinneringen te maken. Bijvoorbeeld:
- Beschuit met muisjes eten
- Geboorte en/of overlijdenskaartje maken
- Je kind voorlezen of liedjes zingen
- Je baby in bad doen
- Foto’s en filmpjes maken
- Voet- en handafdrukjes maken
Onder het kennisbankitem ‘rituelen’ vind je meer suggesties voor rituelen.
Een uitvaartverzekering kan bepaalde kosten dekken, afhankelijk van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Controleer wat er in je polis staat. In sommige gevallen is de uitvaart van een kind standaard meeverzekerd bij de polis van de ouders, maar het is belangrijk om te weten wat de exacte dekking is.
Sommige natura uitvaartverzekeringen bevatten een vrij te besteden geldbedrag. Dit geldbedrag kun je besteden aan aanvullende wensen (zoals een as-sierraad en/of de Parelkoffer) en komen boven de normale kosten.
Er zijn speciale mandjes en kistjes beschikbaar die zijn ontworpen voor baby’s en kinderen. Deze kunnen in verschillende materialen en stijlen worden gemaakt, afhankelijk van je voorkeuren. Veel uitvaartverzorgers of gespecialiseerde bedrijven bieden dit aan. Kijk hiervoor op de pagina nuttige ondersteuning. Natuurlijk kun je er voor kiezen om zelf een kistje te maken. Het maakproces is een emotionele, maar vooral ook dankbare en helend proces. Je kunt dit prima zelf doen als je een beetje handig bent. In het Rouwkost Magazine staat een nuttige handleiding voor het maken van een eigen kistje.
Het verhaal van Joeri & Alessandra
Alessandra en Joeri zijn de gelukkige ouders van Lily (5) en Bowie. Op de eerste mooie zaterdag van 2023 zit Lily in de bakfiets op de terugweg van zwemles. Ze vraagt aan Joeri of ze straks weer mag gaan touwtjespringen. Het zal er nooit meer van komen. In één seconde voltrekt zich een drama met vreselijke gevolgen. Een snel optrekkende motorrijder maakt een einde aan het leven van de kleine Lily. In deze video delen Joeri & Alessandra het verhaal van hun lieve, prachtige dochter Lily.
Je staat er niet alleen voor!
Neem contact met een maatje op
Met het maatjesproject van Stichting Rouwkost bieden maatjes (gesprekspartners) aan waarmee je vrijblijvend in contact kunt komen om ervaring mee uit te wisselen.
-
Maatjes zijn zijn ervaringsdeskundigen en weten dus waar jij doorheen gaat
-
Zowel mannen, vrouwen als koppels zijn beschikbaar
-
Onze maatjes zijn verspreid over heel Nederland